DARTS I NORGE - Historikk

 

 

Notat fra 1984 av Alf Wood og Sigurd Danielsen.

Hensikten med denne lille informasjonen om darts i Norge gjennom tidene, er å gjenoppfriske noe av det som "gamle" dartsspillere ser tilbake på med glede, og at dere "nye" skal vite at det er drevet "organisert" darts her på berget i snart:

35 år og avholdt 28 NM (offisielle og uoffisielle).

Dartsklubben av 1950 (D-50) var den første klubben som begynte med organisert darts her i landet. Det hele tok til ved at noen i ESSO begynte å spille Darts 1947-48, men interessen falt bort igjen.

Dog var det noen herrer ved navn Oswald Olsen og Arne Selmer som holdt stand, og det er vel disse som bør få litt av æren for at vi har darts i Norge i dag, og selvfølgelig alle dere andre som tok opp arven videre og gjorde darten større og bedre.

I 1949 kom bokseren John W. Wiksen med en norsk dartsskive som var laget etter engelsk mønster, men den holdt ikke orginalens mål og hadde heller ikke samme poengverdier. Etter et besøk av journalisten Phil G. Piley fra "Evening Standard" lærte karene hvordan spillet skulle spilles, men det var fremdeles ikke den rette susen over dette engelske spillet.

Men så i 1950 fikk fighteren Wiksen "sopt" sammen en del personer som da stiftet "Dartsklubben av 1950" den 23/9-1950. Det første møtet ble avholdt i et gammelt hønsehus på Stovner i Oslo, rengjort for anledningen, og her ble D-50s første klubbmesterskap avviklet.

I 1954 kom D-50 i forbindelse med British Club og lurte på om noen i BC var interessert i en dartsmatch. BC hadde på dette tidspunkt ingen dartsgruppe, men ett av medlemmene, Alf Wood, fikk skrapt sammen 8 personer som hadde spilt Darts før, og disse dro da ned til Dælenengen stasjons klubbhus for å ta innersvingen på disse nordmennene og vise dem hvordan darts virkelig skulle spilles.

Resultatet ble imidlertid at D-50 slo grundig knock out på sine engelske venner med,

7-1 som sluttresultat. Britenes eneste seier kom ved Wilfred Cartridge.

Mens Alf Wood & co, satt og slikket sårene, dannet de British Clubs Dartsection. Lokaler var det dårlig med, og de som hadde lokaler til utleie, sa nei, i det de i sin villfarelse trodde at darts var noe som lignet på innendørs spydkast.

Omsider fikk BC et sted å være, nemlig i Norsk Aeroklubbs lokaler i Øvre Vollgate, skaffet til veie gjennom norske kamerater. Nå begynte snøballen virkelig å rulle. På den britiske ambassaden var Ronald Mansell ansatt og nede i Vika holdt brødrene Arne og Sigurd Danielsen til. Disse tre ble enige om å danne en dartklubb, og i første omgang ble dette en familieklubb i det Danielsen Brothers, 3 brødre Jansen, Mansell Gulliksen og en nevø, alle hadde slektskapsbånd med hverandre.

Ved ambassaden jobbet også det franske dartshåp Vogois, og da han ble med, hadde klubben sitt første 9-mannslag, og dermed ble "The Three Arrows" TTA offisielt stiftet den 18 mars 1955. Lokalitetene var det ikke blitt noe bedre med, men for kuriositetens skyld kan nevnes at TTA’s første lokale var i restaurant Pilen i Pilestredet (idrettens hus).

I likhet med BC hadde TTA lyst til å slå favorittene fra D-50, men resultatet ble Ikke bedre for TTA enn for BC, og TTA fant fort ut at man først må lære å krype før man kan gå, og siden har det gått mange ganger for TTA.

I tiden som fulgte kom den ene Osloklubben etter den andre; Oslo Dartsklubb i 1956, "The Speed Arrows"(TSA) i 1960, og så Bryn D.K, Club Andy og Munks, for å nevne noen. I dag vet alle hvorledes det har grodd opp dart-klubber over hele vårt langstrakte land.

Den 11 mai 1956 dannet TTA, D-50 og BC det første Norges Dartsforbund med Per Sperre, D-50, som president. Oslo Dartsklubb ble opptatt i forbundet 30.11.1956, slik at det første året var 4 klubber med. På årsmøtet i NDF i Rollolokalet på Grünerløkka i Oslo den 22.02.1965 ble forbundet oppløst med 10 mot 3 stemmer, da flertallet mente at NDF på det tidspunktet ikke hadde noen misjon.

Etter dette ble det gjort forsøk på å få liv i forbundet igjen, men etter 1968 ble det helt slutt.

Det første offisielle single-NM ble avholdt i 1956. NDF hadde kontakt med enklubb i Bergen og en i Sandefjord. Disse var interessert i å delta, men dessverre møtte det ingen spillere fra disse klubber. (Motiv: For lang reise! Ja, bare le, men det var andre tider den gangen).

I det første NM stilte 49 spillere til start, og den første Norgesmester i darts som ble kåret var Sigurd Danielsen, TTA, som slo Odd Halvorsen, D-50, i finalen. Deretter vant broder Arne Danielsen 4 mesterskap på rad før han måtte gi tapt for Willy Skovdahl, TSA, i finalen i 1961.

I og med oppløsningen av NDF gikk man over til å kalle mesterskapene for Oslo Mesterskap (uoffisielt NM) inntil NDF i 1982 oppsto som fugl Fønix av asken med flinke folk, både spillemessig og arrangementsmessig, ledet av vår fremragende første president Bjørn Tonhaugen & co.

Av de NM (offisielle og uoffisielle) som har vært avholdt, er det artig å trekke frem at D-50 har vunnet 11, TTA 8, Nato (Kolsås) 5, O.D.K. 1, TSA 1, Wilhelm Tell 1 og Arendal 1.

I 1958 ble det arrangert NM for par og her vant TTA 1 over TTA 2 i finalen. NM/OM for lag er også hele tiden blitt avholdt, og her har det vært enveiskjøring fra D-50s side, i det omtrent alle mesterskap har havnet hos dem.

Vel, dette var litt av det som har hendt i Norges dartsverden i en epoke hvor darten var mindre alvorlig. På grunn av tidspress kan vi ikke få med mer denne gangen, men dersom interessen er til stede, trår vi gjerne til igjen under tittelen: The Good Old Days!

 

OSLO DARTSKLUBB OLD BOYS 55: Alf Wood (s) og Sigurd Danielsen (s)