DARTENS HISTORIE

Darts oppsto trolig som tidsfordriv blant engelske bueskyttere i middelalderen. Presisjonskast med piler har vært bedrevet i mange hundre år, og utgangspunktet for dagens spill kommer trolig av at man kastet mot felte trær der årringer og sprekker førte til en inndeling i felter som man ga ulik poengsum. Etterhvert gikk man over til å benytte tønnebunner som man delte inn med sirkler og sektorer for å markere feltene.

På slutten av 1800-tallet startet utviklingen som fører fram til dagens utgave av sporten.

Skivene ble tatt med innendørs gjerne i forbindelse med britiske pub'er og samlingssteder, og det ble arrangert konkurranser både innen de enkelte pub'er og også lagkonkurranser mellom de forskjellige pub'ene. Det ble ofte satt opp pengepremier i konkurransene, og gjerne spilt om penger og øl også ellers.

En rettsavgjørelse i Leeds Magistrates’ Court i 1908 slo fast at Darts var et spill basert på dyktighet, og ikke flaks. Sporten ble derfor erklært lovlig i et England som hadde forbud mot gambling og pengespill.

På 1920 og 30-tallet ble de nåværende reglene utformet, og sporten hadde en sterk ekspansjon. Fra de eldre skivene som var laget av tre, kom etterhvert Bristle-skivene som brukes i dag. Disse skivene er laget av sisal-fibre, men tradisjonen sier at de opprinnelig ble laget av grisebust (Bristle).

Sporten ble etterhvert akseptert også utenfor den britiske arbeiderklassen, blant annet ble den britiske kong George 6. og hans dronning fotografert i 1937 mens de spilte darts. I de senere år har spillerne Eric Bristow (1989) og Phil Taylor (2001) fått adelstittelen MBE (Member of the British Empire) av den britiske dronningen på grunn av sine ferdigheter med dartpilene.

Den tradisjonsrike turneringen News-of-the-World (sponset av avisen med samme navn), ble første gang arrangert i 1927. Denne turneringen som på det meste samlet flere hundre tusen spillere, var organisert som et cupsystem, der man startet på lokalnivå, og gjennom flere runder mellomspill etterhvert endte opp med en finale og en vinner. Framveksten av andre turneringer førte til at News-of-the-World ble besluttet nedlagt etter 1990, og et forsøk på å starte opp igjen i 1996 endte etter den ene sesongen.

Fra Storbritannia har dartsporten spredt seg til resten av verden. Det nåværende BDO (British Darts Organization) ble stiftet i 1970, selv om det også tidligere hadde vært landsdekkende dartforbund i Storbritannia. Med BDO som drivkraft ble WDF (World Darts Federation) stiftet i 1977 og siden den tid er det blitt arrangert World Cup, Europe Cup og andre nasjonsturneringer.

Fortsatt er det imidlertid BDO som arrangerer de mest prestisjetunge singleturneringene som Embassy World Professional og Winmau World Masters, men den britiske dominansen på spillesiden har etterhvert blitt truet. Blant annet har nederlenderen Raymond van Barneveld to ganger vunnet Embassy.

Uenighet om sponsor- og TV-avtaler førte til en konflikt mellom BDO og en del av de mest kjente dartspillerne og deres managere. Spillere som Phil Taylor, Eric Bristow, John Lowe, Dennis Priestley m.fl. brøt ut i 1993 og dannet sitt eget forbund PDC (Professional Darts Corporation). Disse arrangerer sine egne mesterskap for inviterte spillere; World Championship, World Matchplay, World Grand Prix, som ikke må forveksles med WDF og BDO's turneringer. De senere årene har det imidlertid vært en viss tilnærming mellom partene, og en avtale fra 1997 gir medlemmene i de ulike organisasjonene anledning til å delta på hverandres turneringer.

For de som er interessert i mer informasjon om dartens historie, anbefales hjemmesiden til dartshistoriker Patrick Chaplin, http://www.patrickchaplin.com/ . Han har fullført en doktorgrad (PhD) i Dartens historie på University of Cambridge.

Arild Hoff - 31.05.01